We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.More informationAgree
menu ×
Google
Custom Search
cancel
search
FacebookTwitterLinkedIn×
share
page location
×
ad

Solved Examples(Set 1) - Compound Interest

1. What is the difference between the compound interests on $₹5000$ for $1\dfrac{1}{2}$ years at $4\%$ per annum compounded yearly and half-yearly?
A. $₹2.04$B. $₹3.06$
C. $₹8.30$D. $₹4.80$
Discuss
answer with explanation

Answer: Option A

Explanation:

Solution 1

Interest for first $6$ months in both cases, is $\dfrac{1}{2}(4\%\text{ of }5000)=100.$

In the next $6$ months, $\dfrac{1}{2}(4\%\text{ of }100)=2$ will be extra interest in half-year compounding.

In the next $6$ months, $\dfrac{1}{2}(4\%\text{ of }2)=0.04$ will be extra interest for half-year compounding.

Therefore, required difference $=2+0.4=2.04$

Solution 2

When interest is compounded yearly,
interest for first year $=4\%(5000)=200$
interest for next $6$ months $=\dfrac{200}{2}+\dfrac{1}{2}[4\%(200)]=104$
compound interest $=200+104=304$

$2\%(5000)=100\\2\%(100)=2\\2\%(2)=0.04$
When interest is compounded half-yearly,
compound interest for $1\dfrac{1}{2}$ years
$=3(100+2)+0.04=306.4$
(formula)

Required difference $=306.4-304=2.04$

Solution 3

When interest is compounded yearly,
interest for first year $=4\%(5000)=200$
interest for next $6$ months $=\dfrac{200}{2}+\dfrac{1}{2}[4\%(200)]=104$
compound interest $=200+104=304$

When interest is compounded half-yearly,
amount after $1\dfrac{1}{2}$ years $=5000\left(1+\dfrac{4/2}{100}\right)^{2×\frac{3}{2}}=5000\left(\dfrac{51}{50}\right)^3=5306.04$
compound interest $=5306.04-5000=306.4$

Required difference $=306.4-304=2.04$

Solution 4

When interest is compounded yearly,
interest for first year $=\dfrac{5000×4×1}{100}=200$
amount after first year $=5000+200=5200$
interest for next $6$ months $=\dfrac{5200×4×\dfrac{1}{2}}{100}=104$
compound interest $=200+104=304$

When interest is compounded half-yearly,
interest for $6$ months $=\dfrac{5000×4×\dfrac{1}{2}}{100}=100$
amount after $6$ months $=5000+100=5100$
interest for next $6$ months $=\dfrac{5100×4×\dfrac{1}{2}}{100}=102$
amount after $1$ year $=5100+102=5202$
interest for next $6$ months $=\dfrac{5202×4×\dfrac{1}{2}}{100}=104.04$
compound interest $=100+102+104.04=306.04$

Required difference $=306.4-304=2.04$

2. A bank offers $5\%$ compound interest calculated on half-yearly basis. A customer deposits $₹1600$ each on $1\text{st}$ January and $1\text{st}$ July of a year. At the end of the year, the amount he would have gained by way of interest is:
A. $₹121$B. $₹120$
C. $₹123$D. $₹122$
Discuss
answer with explanation

Answer: Option A

Explanation:

Solution 1

$\dfrac{5}{2}\%(1600)=40\\\dfrac{5}{2}\%(40)=1$

Compound interest on $1600$ deposited on $1$st January
$=2×40+1=81$
(formula)

Compound interest on $1600$ deposited on $1$st July
$=\dfrac{1}{2}(5\%\text{ of }1600)=40$

Required gain $=81+40=121$

Solution 2

Case $1:$ $₹1600$ deposited on $1\text{st}$ Jan
Interest for $6$ months $=\dfrac{1}{2}[5\%(1600)]=40$
Interest for next $6$ months $=40+\dfrac{1}{2}[5\%(40)]=41$
Total interest $=40+41=81$

Case $2:$ $₹1600$ deposited on $1\text{st}$ Jul
Total interest $=\dfrac{1}{2}[5\%(1600)]=40$

Required gain $=81+40=121$

Solution 3

Amount after $1$ year on $₹1600$ (deposited on $1\text{st}$ Jan)
$=1600\left(1+\dfrac{5/2}{100}\right)^{2×1}=1600\left(\dfrac{41}{40}\right)^2=1681$
Compound interest $=1681-1600=81$

Amount after $\dfrac{1}{2}$ year on $₹1600 ($deposited on $1\text{st}$ Jul)
$=1600\left(1+\dfrac{5/2}{100}\right)^{2×\frac{1}{2}}=1600\left(\dfrac{41}{40}\right)=1640$
Compound interest $=1640-1600=40$

Required gain $=81+40=121$

3. There is $80\%$ increase in an amount in $8$ years at simple interest. What will be the compound interest of $₹14,000$ after $3$ years at the same rate?
A. $₹3714$B. $₹3794$
C. $₹4612$D. $₹4634$
Discuss
answer with explanation

Answer: Option D

Explanation:

Solution 1

$80\%$ increase in $8$ years at simple interest. That is, $10\%$ each year. Therefore, rate of interest is $10\%.$

$10\%(14000)=1400\\10\%(1400)=140\\10\%(140)=14$

Required compound interest
$=3(1400+140)+14=4634$
(formula)

Solution 2

If principal is $100,$ simple interest for $8$ years $=80$ (because, $80\%$ increase is there due to the simple interest). Therefore,

$\text{R}=\dfrac{100×80}{100×8}=10$

Now let's find out the compound interest on $₹14,000$ for $3$ years at $10\%$

Amount after $3$ years
$=14000\left(1+\dfrac{10}{100}\right)^3\\=14000\left(\dfrac{110}{100}\right)^3=18634$

Compound interest $=18634-14000=4634$

4. The compound interest on $₹30,000$ at $7\%$ per annum is $₹4347.$ The period (in years) is:
A. $2$B. $3$
C. $1$D. $3.5$
Discuss
answer with explanation

Answer: Option A

Explanation:

Solution 1

Let the period be $n$ years

Amount after $n$ years $=30000+4347=34347$

$30000\left(1+\dfrac{7}{100}\right)^\text{n}=34347\\\Rightarrow 30000\left(\dfrac{107}{100}\right)^\text{n}=34347\\\Rightarrow \left(\dfrac{107}{100}\right)^\text{n}=\dfrac{34347}{30000}= \dfrac{11449}{10000}=\left(\dfrac{107}{100}\right)^2\\\Rightarrow n=2$

Solution 2

Interest for first year $=7\%(30000)=2100$

$2100×2$ is close to $4347$ and therefore total years will be near to $2$

Interest for second year $=2100+7\%(2100)=2247$

$2100+2247=4347$
Therefore, required period is $2$ years.

5. The difference between simple and compound interest(compounded annually) on a certain sum of money for $2$ years at $4\%$ per annum is $₹1.$ What is the sum?
A. $₹600$B. $₹645$
C. $₹525$D. $₹625$
Discuss
answer with explanation

Answer: Option D

Explanation:

Solution 1

Refer formula

$\text{P}\left(\dfrac{4}{100}\right)^2=1\\\Rightarrow \text{P}\left(\dfrac{1}{25}\right)^2=1\\\Rightarrow \dfrac{\text{P}}{25^2}=1\\\Rightarrow \text{P}=625$

Solution 2

Let the sum be $x$

Amount after $2$ years (when interest is compounded annually)
$=x\left(1+\dfrac{4}{100}\right)^2=x\left(\dfrac{26}{25}\right)^2$

Compound interest
$=x\left(\dfrac{26}{25}\right)^2-x=x\left[\dfrac{676}{625}-1\right]=\dfrac{51x}{625}$

Simple interest $=\dfrac{x×4×2}{100}=\dfrac{2x}{25}$

Difference between compound interest and simple interest is $1.$ Therefore,
$\Rightarrow \dfrac{51x}{625}-\dfrac{2x}{25}=1\\\Rightarrow \dfrac{51x-50x}{625}=1\\\Rightarrow x=625$

Solution 3

Let the sum be $x$

Compound interest
$=2[4\%(x)]+4\%[4\%(x)]$
(formula)

Simple interest $=2[4\%(x)]$

$2[4\%(x)]+4\%[4\%(x)]-2[4\%(x)]=1\\\Rightarrow 4\%[4\%(x)]=1\\\Rightarrow 4\%(x)=25\\\Rightarrow x=625$

Comments(3)

profileaashish gupta
2015-03-27 06:26:58 
sir , can we have sample question of other sections - logical reasoning , dATA INTERPRETATION .
like 0 dislike 0 reply
profilesree jothi
2015-03-24 10:41:47 
the difference between the S.I and C.I compounded every six months at rate of 30% per annum, at the end of 1 1/2 years of rs.5670.what is the sum?(rs.40,000 , Rs.60,000, Rs.64,000, Rs.72,000,Rs.80,000)
like 0 dislike 0 reply
profileDev
2015-04-05 19:08:42 
Time = 1 1/2 year = 3/2 year
R = 30
Let P is the amount

Simple Interest = PRT/100 = P * 30 * (3/2) /100= 9P/20

Compound Interest = P[1 + (R/2)/100]2n - P
= P[1 + (30/2)/100](2*3/2) - P
= P(1.15)3 - P
= P[(1.15)3-1]

P[(1.15)3-1] - 9P/20 = 5670
P[(1.15)3-1- 9/20] = 5670
P = 80000
like 0 dislike 0

Add Your Comment

(use Q&A for new questions)
?
Name
cancel
preview