ad

1. How much time will it take for an amount of $₹900$ to yield $₹81$ as interest at $4.5\%$ per annum of simple interest? | |

A. $1$ year | B. $2$ years |

C. $3$ years | D. $4$ years |

Discuss |

answer with explanation

Answer: Option B

Explanation:

$\text{T}=\dfrac{100×\text{SI}}{\text{PR}} = \dfrac{100 × 81}{900 × 4.5} = 2$2. Arun took a loan of $₹1400$ with simple interest for as many years as the rate of interest. If he paid $₹686$ as interest at the end of the loan period, what was the rate of interest? | |

A. $6\%$ | B. $8\%$ |

C. $7\%$ | D. $4\%$ |

Discuss |

answer with explanation

Answer: Option C

Explanation:

Given that T = R

$\text{SI}=\dfrac{\text{PRT}}{100}\\\Rightarrow 686=\dfrac{\text{1400×R×R}}{100}\\\Rightarrow \text{R}^2=49\\\Rightarrow \text{R}=7$

3. A sum of money at simple interest amounts to $₹815$ in $3$ years and to $₹854$ in $4$ years. What is the sum? | |

A. $₹650$ | B. $₹700$ |

C. $₹698$ | D. $₹690$ |

Discuss |

answer with explanation

Answer: Option C

Explanation:

SI for $1$ year $=854-815=39$

SI for $3$ years $=39×3=117$

Required sum $=815-117=698$

4. A sum fetched a total simple interest of $₹929.20$ at the rate of $8\%$ per annum in $5$ years. What is the sum? | |

A. $₹2353$ | B. $₹1223$ |

C. $₹2563$ | D. $₹2323$ |

Discuss |

answer with explanation

Answer: Option D

Explanation:

$\text{P}=\dfrac{100×\text{SI}}{\text{RT}}=\dfrac{100×929.20}{8×5}=2323$5. Mr.Thomas invested an amount of $₹13,900$ divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of $14\%$ per annum and $11\%$ per annum respectively. If the total amount of simple interest earned in $2$ years was $₹3508,$ what was the amount invested in Scheme B? | |

A. $₹6500$ | B. $₹7500$ |

C. $₹6400$ | D. $₹7200$ |

Discuss |

answer with explanation

Answer: Option C

Explanation:

Let investment in scheme A $=x$

Then, investment in scheme B $=(13900-x)$

Total simple interest $=3508$

$\Rightarrow$ simple interest on $x$ for $2$ years at $14\%$ per annum + simple interest on $(13900-x)$ for $2$ years at $11\%$ per annum $=3508$

$\Rightarrow \dfrac{x×14×2}{100}+\dfrac{(13900-x)×11×2}{100}=3508\\\Rightarrow 14x+11(13900-x)=175400\\\Rightarrow (14-11)x+152900=175400\\\Rightarrow 3x+152900=175400\\\Rightarrow x=7500$

Investment in scheme B

$=13900-7500=6400$

$3508$ - interest on $13900$ at $11\%$ for $2$ years = interest on scheme A at $3\%$ for $2$ years

(click here for more clarification on the above statement)

$3508$ has the following two components.

(a) interest on scheme A at $14\%$ for $2$ years

(b) interest on scheme B at $11$ for $2$ years

Interest on $13900$ at $11\%$ for $2$ years can be split into the following two parts.

(a) interest on scheme A at $11\%$ for $2$ years

(b) interest on scheme B at $11\%$ for $2$ years

So, $3508$ - interest on $13900$ at $11\%$ for $2$ years

is equal to

interest on scheme A at $3\%$ for $2$ years

$\Rightarrow$ interest on scheme A at $3\%$ for $2$ years

$=3508-\dfrac{13900×11×2}{100}=450$

$\Rightarrow$ Investment in scheme A

$=\dfrac{100×450}{3×2}=7500$

Investment in scheme B

$=13900-7500=6400$

ashwini

2015-03-23 12:45:04

Simple Interest on certain sum at the rate of 10% per annum for 6 years and 7 years differs by rs.650/- what is the sum ? give me answer fast

Dev

2015-04-05 18:37:09

Simple interest for one year = 650

PRT/100 = 650

P * 10 * 1/100 = 650

P = 6500

The sum is Rs.6500

PRT/100 = 650

P * 10 * 1/100 = 650

P = 6500

The sum is Rs.6500

0
0

newwave

2014-12-30 09:23:16

A certain sum of money amounts to Rs.1008 in 2 years and to Rs.1164 in 3.5 years.find the sum and rate of interest.

Bratisankar

2015-01-07 20:44:00

in 3.5 yrs the amount 1164

in 2 yrs the amount 1008 -

___________________________

the 1.5 yrs interest is 156

the 1 yr interest is 156/1.5 =104

the 2 yrs interest is 208 rs

principal=1008-208= 800

rate of interest=(104/800)*100

=13%

in 2 yrs the amount 1008 -

___________________________

the 1.5 yrs interest is 156

the 1 yr interest is 156/1.5 =104

the 2 yrs interest is 208 rs

principal=1008-208= 800

rate of interest=(104/800)*100

=13%

0
0

Jay

2015-01-04 19:44:29

Let the amount be P and rate of interest be R%

Simple Interest on P for 2 years = (1008-P)

P * 2 * R/100 = (1008-P)

2PR = 100(1008-P) ----(eq:1)

Simple Interest on P for 3.5 years = (1164-P)

P * 3.5 * R/100 = (1008-P)

3.5PR = 100(1164-P) ----(eq:2)

(eq:1)/(eq:2) 2/3.5 = 100(1008-P)/100(1164-P)

20/35 = (1008-P)/(1164-P)

4/7 = (1008-P)/(1164-P)

4(1164-P) = 7(1008-P)

4656 - 4P = 7056 - 7P

3P = 2400

P = 800

From eq1, 2*800*R = 100(1008-800)

2*800*R = 100*208

R = 13

Rate of Interest is 13%

Simple Interest on P for 2 years = (1008-P)

P * 2 * R/100 = (1008-P)

2PR = 100(1008-P) ----(eq:1)

Simple Interest on P for 3.5 years = (1164-P)

P * 3.5 * R/100 = (1008-P)

3.5PR = 100(1164-P) ----(eq:2)

(eq:1)/(eq:2) 2/3.5 = 100(1008-P)/100(1164-P)

20/35 = (1008-P)/(1164-P)

4/7 = (1008-P)/(1164-P)

4(1164-P) = 7(1008-P)

4656 - 4P = 7056 - 7P

3P = 2400

P = 800

From eq1, 2*800*R = 100(1008-800)

2*800*R = 100*208

R = 13

Rate of Interest is 13%

0
0

Suhani

2014-09-24 06:42:15

A alone can complete a work in 16 days and B alone in 12 days. Starting with A,they work on alternate days. The total work will be completed in how many days? please tell answer.

Rajeev

2016-09-10 09:50:26

A-16 - 3

B-12 LCM:48 - 4

A+B 2 days - 7

48/7 = 6

balance: 48-42 = 6

A- 3 (13th day)

B- 3, (3/4 day)

Ans: 13 3/4 days.

B-12 LCM:48 - 4

A+B 2 days - 7

48/7 = 6

balance: 48-42 = 6

A- 3 (13th day)

B- 3, (3/4 day)

Ans: 13 3/4 days.

0
0

Dev

2014-09-30 21:32:13

Work done by A in 1 day is 1/16 and work done by B in 1 day is 1/12

In day 1, only A works and total work gets completed = 1/16

In day 2, only B works and total work gets completed = 1/12

this pattern continues till total work gets completed

Work completed in every 2 days = 1/16 + 1/12 = 7/48

So in 2*6 = 12 days, 6*7/48 = 42/48 = 7/8 work gets completed

in 13th day, total work gets completed = 7/8 + 1/16 = 15/16

Remaining work = 1/16

days taken by B to complete this = (1/16)/(1/12) = 3/4 days

So total work gets completed in 13^{3}/_{4} days

In day 1, only A works and total work gets completed = 1/16

In day 2, only B works and total work gets completed = 1/12

this pattern continues till total work gets completed

Work completed in every 2 days = 1/16 + 1/12 = 7/48

So in 2*6 = 12 days, 6*7/48 = 42/48 = 7/8 work gets completed

in 13th day, total work gets completed = 7/8 + 1/16 = 15/16

Remaining work = 1/16

days taken by B to complete this = (1/16)/(1/12) = 3/4 days

So total work gets completed in 13

0
0

Athira

2015-01-07 19:34:21

3w/d--->A---16 (1)

4w/d---->B---12 (2)

.........................

7w/d---->A+B....48w

TOTAL DAYS =13 3/4 days

A 3W |
B 4W |
A 3W |
B 4W |
A 3W |
B 4W |
A 3W |
B 4W |
A 3W |
B 4W |
A 3W |
B 4W |
A 3W |
B 3W |

0
0

Akshay

2015-09-09 11:25:21

Athira, Couldn't able to understand the equations you made.

Pls explain

Pls explain

0
0

preview