Loading Maths

1. Insert the missing number. 12, 25, 49, 99, 197, 395, (...)

A. 789

B. 1579

C. 722

D. 812

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

Each number is twice the previous one with 1 added or subtracted alternatively.



2.Insert the missing number. 34, 7, 37, 14, 40, 28, 43, (...)

A. 31

B. 42

C. 46

D. 56

Here is the answer and explanation

Answer : Option D

Explanation :

We have two series here

34, 37, 40, 43, ... (Increase by 3)
7, 14, 28, ... (Multiply by 2)

Hence, next term is 28 × 2 = 56



3. Find the missing number. 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, (....)

A. 64

B. 54

C. 56

D. 81

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

The series is 12, 22, 32, 42, 52, 62, 72, ...

Hence, next term = 82 = 64



4. Insert the missing number. 2, 7, 10, 22, 18, 37, 26

A. 42

B. 52

C. 46

D. 62

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

There are two series here

2, 10, 18, 26, ... (Increase by 8)
7, 22, 37, ... (Increase by 15)

Hence, next term is 37+15 = 52



5.     4, 12, 48, 240, 1440, (...)

A. 7620

B. 10080

C. 6200

D. 10020

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

Go on multiplying the given numbers by 3, 4, 5, 6, 7



6.    2, 3, 6, 0, 10, -3, 14, (...)

A. 6

B. 2

C. -2

D. -6

Here is the answer and explanation

Answer : Option D

Explanation :

There are two series

2, 6, 10, 14, ... (Adding 4)
3, 0, -3, ... (Subtracting 3)

Hence, next term is -3 - 3 = -6



7.    5, 10, 13, 26, 29, 58, 61, (....)

A. 128

B. 64

C. 125

D. 122

Here is the answer and explanation

Answer : Option D

Explanation :

Numbers are alternatively multiplied by 2 and increased by 3

5 × 2 = 10
10 + 3 = 13
13 × 2 = 26
26 + 3 = 29
29 × 2 = 58
58 + 3 = 61
61 × 2 = 122



8.    1, 8, 27, 64, 125, 216, (....)

A. 354

B. 392

C. 343

D. 245

Here is the answer and explanation

Answer : Option C

Explanation :

The pattern is 13, 23, 33, 43, 53, 63, etc

Hence, next number is 73 = 343



9.    4, 5, 7, 11, 19, (...)

A. 22

B. 35

C. 27

D. 32

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

4
4 × 2 - 3 = 5
5 × 2 - 3 = 7
7 × 2 - 3 = 11
11 × 2 - 3 = 19
19 × 2 - 3 = 35



10.    23, 29, 31, 37, 41, 43, (...)

A. 53

B. 47

C. 48

D. 59

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

All are prime numbers in their order, starting from 23

Hence, next number is 47



11.    8, 24, 12, 36, 18, 54, (....)

A. 27

B. 68

C. 108

D. 72

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

8 × 3 = 24
24 ÷ 2 = 12
12 × 3 = 36
36 ÷ 2 = 18
18 × 3 = 54
54 ÷ 2 = 27



12.    7, 26, 63, 124, 215, 342, (....)

A. 481

B. 391

C. 511

D. 421

Here is the answer and explanation

Answer : Option C

Explanation :

The series is (23 - 1), (33 - 1), (43 - 1), (53 - 1), (63 - 1), (73 - 1), ...

Hence, next number is (83 - 1) = 511



13.    2, -6, 18, -54, 162, (...)

A. 486

B. -486

C. 422

D. -428

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

2 × -3 = -6
-6 × -3 = 18
18 × -3 = -54
-54 × -3 = 162
162 × -3 = -486



14.    2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, (...)

A. 61

B. 72

C. 64

D. 70

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

The pattern is 1×2, 2×3, 3×4, 4×5, 5×6, 6×7, 7×8.

Hence, next number is 8×9 = 72



15.    8, 12, 18, 27, 40.5, (...)

A. 60.75

B. 62

C. 58

D. 60.5

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

8
(8×3)÷ 2 = 12
(12×3)÷ 2 = 18
(18×3)÷ 2 = 27
(27×3)÷ 2 = 40.5
(40.5×3)÷ 2 = 60.75



16.    196, 144, 100, 64, 36, ?

A. 16

B. 8

C. 18

D. 12

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

The patter is 142, 122, 102, 82, 62, ...

So next number is 42 = 16



17.    2, 3, 5, 16, 231, ?

A. 62005

B. 52120

C. 422

D. 53105

Here is the answer and explanation

Answer : Option D

Explanation :

2
3
32 - 22 = 5
52 - 32 = 16
162 - 52 = 231
2312 - 162 = 53105



18.    279936, 46656, 7776, 1296, 216, ?

A. 60

B. 46

C. 36

D. 66

Here is the answer and explanation

Answer : Option C

Explanation :

Go on dividing by 6 to the next number



19.    220, 218, 214, 208, 200, 190, ?

A. 166

B. 178

C. 182

D. 190

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

220
220 - 2 = 218
218 - 4 = 214
214 - 6 = 208
208 - 8 = 200
200 - 10 = 190
190 - 12 = 178



20.    12, 38, 116, 350, 1052, ?

A. 1800

B. 2200

C. 2800

D. 3158

Here is the answer and explanation

Answer : Option D

Explanation :

12
12 × 3 + 2 = 38
38 × 3 + 2 = 116
116 × 3 + 2 = 350
350 × 3 + 2 = 1052
1052 × 3 + 2 = 3158



21.    9, 35, 91, 189, 341, ?

A. 502

B. 521

C. 559

D. 611

Here is the answer and explanation

Answer : Option C

Explanation :

13 + 23 = 9
23 + 33 = 35
33 + 43 = 91
43 + 53 = 189
53 + 63 = 341
63 + 73 = 559



22.    78, 64, 48, 30, 10, (...)

A. -12

B. -14

C. 2

D. 8

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

78 - 14 = 64
64 - 16 = 48
48 - 18 = 30
30 - 20 = 10
10 - 22 = -12



23.    16384, 8192, 2048, 256, 16, ?

A. 1

B. 8

C. 2

D. 0.5

Here is the answer and explanation

Answer : Option D

Explanation :

Terms are continuously divided by 2,4,8,16, and so on

16384
16384 ÷ 2 = 8192
8192 ÷ 4 = 2048
2048 ÷ 8 = 256
256 ÷ 16 = 16
16 ÷ 32 = 0.5



24.    46080, 3840, 384, 48, 8, 2, ?

A. 1

B. 164

C. 18

D. None of these

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

46080 ÷ 12 = 3840
3840 ÷ 10 = 384
384 ÷ 8 = 48
48 ÷ 6 = 8
8 ÷ 4 = 2
2 ÷ 2 = 1



25.    7, 21, 63, 189, 567, ?

A. 1521

B. 1609

C. 1307

D. 1701

Here is the answer and explanation

Answer : Option D

Explanation :

Multiply a term with 3 to get the next term



26.    1, 0.5, 0.25, 0.125, 0.0625, ?

A. 0.015625

B. 0.03125

C. 0.0078125

D. None of these

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

Divide by 2 to get the next term



27.    Complete the series 20, 19, 17, ...., 10, 5

A. 15

B. 16

C. 13

D. 14

Here is the answer and explanation

Answer : Option D

Explanation :

20 - 1 = 19
19 - 2 = 17
17 - 3 = 14
14 - 4 = 10
10 - 5 = 5



28.    Which fraction will come next, $MF#%\dfrac{1}{2}, \dfrac{3}{4}, \dfrac{5}{8}, \dfrac{7}{16}, \text{?}$MF#%

A. $MF#%\dfrac{9}{32}$MF#%

B. $MF#%\dfrac{9}{30}$MF#%

C. $MF#%\dfrac{9}{28}$MF#%

D. $MF#%\dfrac{11}{32}$MF#%

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

Numerators are getting increased by 2. i.e., numerators goes like 1,3,5,7,...

Hence, next numerator = 7+2 = 9

Denominators are getting multiplied by 2. i.e., denominators goes like 2,4,8,16,...

Hence, next denominator = 16×2 = 32

$MF#%\text{So, the next fraction is }\dfrac{9}{32}$MF#%



29.    4, 10, (?), 82, 244, 730

A. 26

B. 28

C. 40

D. 48

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

4 × 3 - 2 = 10
10 × 3 - 2 = 28
28 × 3 - 2 = 82
82 × 3 - 2 = 244
244 × 3 - 2 = 730



30.    Complete the series 95, 115.5, 138, ..., 189

A. 160.5

B. 162.5

C. 164.5

D. 166.5

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

95 + 20.5 = 115.5
115.5 + 22.5 = 138
138 + 24.5 = 162.5
162.5 + 26.5 = 189



 
 
 
 
Comments(64) Sign in (optional)
showing 1-10 of 64 comments,   sorted newest to the oldest
Mohamed
2015-04-08 22:26:26 
Missing nummber of 1, 8, 2, 7, 3, 6, 4, .......?
(1) (0) Reply
Dev
2015-04-09 18:33:35 
5

Two series
1    2   3    4   
   8    7   6    5
(0) (0) Reply
Victory
2015-04-02 06:18:42 
3 5 6 12  ----- 24 26

Missing number for this is 19. Please let me how the answer is 19
(0) (0) Reply
gaurav
2015-10-02 14:57:10 
3 6 12 24 (alternate terms getting doubled)
5 12 19 26 (increased by 7 alternate terms)
(0) (0) Reply
vishal
2015-04-01 07:34:53 
find next term 10,15,23,31,41,?
(0) (0) Reply
md
2015-04-14 08:12:28 
51
(0) (0) Reply
chirag
2015-03-16 11:41:26 
18,27,49,84,132..
a) 188
b) 193
c) 168

can nybody tel how the ans wil be 193 ???
(0) (0) Reply
arnav
2016-08-17 06:37:39 
18+9 = 27
27+22(9+13=22) = 49
49+35(22+13) =84
84+48(35+13) = 132
132+61 (48+13) =193
(1) (0) Reply
saurav
2015-07-10 06:17:57 
27-18=9  49-27=22  84-49=35  132-84=48  ?-132=61  ---- ?=61+132=193
            22-9=13   35-22=13  48-35=13  61-48=13
(0) (0) Reply
sakshi sharma
2015-06-15 12:25:19 
27-18=9     49-27=22     84-49=35        132-84=48
22-91=13    35-22=13     48-35=13
so, next number will be= 132+ (48+13)= 193
(0) (0) Reply
1234 ... 7Next Go
showing 1-10 of 64 comments
 
Add a new comment...  (Use Discussion Board for posting new aptitude questions.)

Name:
Email: (optional)
10 + 9 = (please answer the simple math question)

Post Your Comment
X  
View & Edit Profile Sign out
X
Sign in
Google
Facebook
Twitter
Yahoo
LinkedIn
X