Loading Maths

1. Find the odd man out. 1, 3, 9, 12, 19, 29

A. 12

B. 9

C. 1

D. 3

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

12 is an even number. All other given numbers are odd



2. Find the odd man out. 1, 8, 27, 64, 125, 196, 216, 343

A. 64

B. 196

C. 216

D. 1

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

The pattern is 13, 23, 33, 43, 53, 63, 73.

196 is not a perfect cube



3. Find the odd man out. 15, 25, 30, 51, 85, 90, 115

A. 15

B. 25

C. 51

D. 90

Here is the answer and explanation

Answer : Option C

Explanation :

All except 51 are multiples of 5



4. Find the odd man out. 24,36,52,72,96

A. 72

B. 52

C. 36

D. 24

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

All except 52 are multiples of 6



5. Find the odd man out. 187, 264, 386, 473, 682, 781

A. 386

B. 187

C. 781

D. 682

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

In all numbers except 386, the middle digit is the sum of other two digits.



6. Find the odd man out. 12, 24, 34, 48, 64, 84

A. 48

B. 34

C. 24

D. 12

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

All numbers except 34 are multiples of 4



7. Find the odd man out. 362, 482, 551, 263, 344, 284

A. 362

B. 482

C. 551

D. 344

Here is the answer and explanation

Answer : Option D

Explanation :

In all numbers except 344, the product of first and third digits is the middle digit.



8. Find the odd man out. 742, 743, 633, 853, 871, 990, 532

A. 532

B. 990

C. 633

D. 742

Here is the answer and explanation

Answer : Option D

Explanation :

In all numbers except 742, the difference of third and first digit is the middle digit.



9. Find the odd man out. 1, 5, 11, 17, 23, 29

A. 29

B. 17

C. 11

D. 1

Here is the answer and explanation

Answer : Option D

Explanation :

All given numbers except 1 are prime numbers.

One is not a prime number because it does not have two factors. It is divisible by only 1



10. Find the odd man out. 7,13,19,25,29,37,43

A. 19

B. 29

C. 25

D. 43

Here is the answer and explanation

Answer : Option C

Explanation :

All given numbers except 25 are prime numbers.



11. Find the odd man out. 1, 9, 16, 51, 121, 169, 225

A. 169

B. 51

C. 16

D. 1

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

Each of the given numbers except 51 is a perfect square



12. Find the odd man out. 1, 4, 9, 17, 25, 36, 49

A. 1

B. 9

C. 17

D. 49

Here is the answer and explanation

Answer : Option C

Explanation :

The patter is 12, 22, 32, 42, 52, 62, 72

But, instead of 42, 17 is given



13. Find the odd man out. 2, 5, 10, 17, 26, 38, 50, 65

A. 50

B. 38

C. 26

D. 65

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

The pattern is (1×1)+1 , (2×2)+1 , (3×3)+1 , (4×4)+1 , (5×5)+1 , (6×6)+1 , (7×7)+1 , (8×8)+1

Hence, in place of 38, the right number was (6×6)+1 = 37



14. Find the odd man out. 18, 16, 12, 24, 11, 34, 46

A. 16

B. 46

C. 16

D. 11

Here is the answer and explanation

Answer : Option D

Explanation :

11 is the only odd number in the given series



15. Find the odd man out. 1, 27, 216, 512, 1024, 1331

A. 1024

B. 512

C. 27

D. 1

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

All given numbers except 1024 are perfect cubes



16. Find the odd man out. 1, 16, 81, 255, 625, 1296

A. 255

B. 1296

C. 81

D. 1

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

The patter is 14, 24, 34, 44, 54, 64

Hence, in place of 255, the right digit is 44 = 256



17. Find the odd man out. 6, 13, 18, 25, 30, 37, 40

A. 40

B. 30

C. 37

D. 25

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

The difference between two successive terms from the beginning are 7, 5, 7, 5, 7, 5

Hence, in place of 40, right number is 37+5=42



18. Find the odd man out. 445, 221, 109, 46, 25, 11, 4

A. 25

B. 109

C. 46

D. 221

Here is the answer and explanation

Answer : Option C

Explanation :

To obtain next number, subtract 3 from the previous number and divide the result by 2

445

(445-3)/2 = 221

(221-3)/2 = 109

(109-3)/2 = 53

(53-3)/2 = 25

(25-3)/2 = 11

(11-3)/2 = 4

Clearly, 53 should have come in place of 46



19. Find the odd man out. 1050, 510, 242, 106, 46, 16, 3

A. 46

B. 106

C. 510

D. 1050

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

1050

(1050 - 30)/2 = 510

(510 - 26)/2 = 242

(242 - 22)/2 = 110

(110 - 18)/2 = 46

(46- 14)/2 = 16

(16- 10)/2 = 3

Hence, 110 should have come in place of 106



20. Find the odd man out. 2, 3, 5, 9, 12, 17, 23

A. 12

B. 9

C. 23

D. 2

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

2

2 + 1 = 3

3 + 2 = 5

5 + 3 = 8

8 + 4 = 12

12 + 5 = 17

17 + 6 = 23

ie, 8 should have come in place of 9



21. Find the odd man out. 3, 8, 18, 38, 78, 158, 316

A. 38

B. 158

C. 316

D. 8

Here is the answer and explanation

Answer : Option C

Explanation :

3

3 × 2 + 2 = 8

8 × 2 + 2 = 18

18 × 2 + 2 = 38

38 × 2 + 2 = 78

78 × 2 + 2 = 158

158 × 2 + 2 = 318

Hence, 316 is wrong and 318 should have come in place of that



22. Find the odd man out. 5, 6, 14, 45, 185, 925, 5556

A. 5556

B. 925

C. 185

D. 6

Here is the answer and explanation

Answer : Option C

Explanation :

5 × 1 + 1 = 6

6 × 2 + 2 = 14

14 × 3 + 3 = 45

45 × 4 + 4 = 184

184 × 5 + 5 = 925

925 × 6 + 6 = 5556

Hence, it is clear that 184 should have come instead of 185



23. Find the odd man out. 23, 27, 36, 52, 77, 111, 162

A. 162

B. 111

C. 52

D. 27

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

23 + 22 = 27

27 + 32 = 36

36 + 42 = 52

52 + 52 = 77

77 + 62 = 113

113 + 72 = 162

Hence, 113 should have come in place of 111



24. Find the odd man out. 241, 263, 248, 271, 255, 277, 262

A. 277

B. 271

C. 263

D. 241

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

Alternatively 22 is added and 15 is subtracted from the terms. Hence, 271 is wrong

241

241 + 22 = 263

263 - 15 = 248

248 + 22 = 270

270 - 15 = 255

255 + 22 = 277

277 - 15 = 262



25. Find the odd man out. 125, 127, 130, 135, 142, 153, 165

A. 165

B. 142

C. 153

D. 130

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

Prime numbers 2, 3, 5, 7, 11, 13 are added successively. Hence, 165 is wrong



26. Find the odd man out. 5, 10, 40, 81, 320, 640, 2560

A. 40

B. 81

C. 320

D. 2560

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

Alternatively 2 and 4 are multiplied with the previous terms

5

5 × 2 = 10

10 × 4 = 40

40 × 2 = 80

80 × 4 = 320

320 × 2 = 640

640 × 4 = 2560

Hence, 81 is wrong. 80 should have come in place of 81.



27. Find the odd man out. 12, 21, 32, 45, 60, 77, 95

A. 95

B. 45

C. 32

D. 21

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

12 + 9 = 21

21 + 11 = 32

32 + 13 = 45

45 + 15 = 60

60 + 17 = 77

77 + 19 = 96

Hence, 95 is wrong. 96 should have come in place of 95



28. Find the odd man out. 3, 5, 15, 75, 1120, 84375

A. 84375

B. 1120

C. 15

D. 3

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

Pattern : 1st * 2nd = 3rd, 2nd * 3rd = 4th, etc.

3

5

3 × 5 = 15

5 × 15 = 75

15 × 75 = 1125

75 × 1125 = 84375

Hence, 1120 is wrong. 1125 should have come in place of 1120



29. Find the odd man out. 3576, 1784, 888, 440, 216, 105, 48

A. 105

B. 216

C. 888

D. 1784

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

3576

(3576-8)/2 = 1784

(1784-8)/2 = 888

(888-8)/2 = 440

(440-8)/2 = 216

(216-8)/2 = 104

(104-8)/2 = 48

Hence, 105 is wrong. 104 should have come in place of 105



30. Find the odd man out. 30, -5, -45, -90, -145, -195, -255

A. -5

B. -145

C. -255

D. -195

Here is the answer and explanation

Answer : Option B

Explanation :

30

30 - 35 = -5

-5 - 40 = -45

-45 - 45 = -90

-90 - 50 = -140

-140 - 55 = -195

-195 - 60 = -255

Hence, -145 is wrong. -140 should have come in place of -145





 
 
 
 
Comments(40) Sign in (optional)
showing 1-10 of 40 comments,   sorted newest to the oldest
Sekhar
2015-06-23 08:50:03 
Q10 can be like 7,13,19,25,29,37,43
7= 6*1+1
13=6*2+1
19=6*3+1
25=6*4+1
29
37=6*6+1
43=6*7+1

Therefore, Odd one out is 29!

How to select the correct answer in the question if two conditions satisfy like aove?
(0) (0) Reply
dev (Senior Maths Consultant, careerbless.com)
2015-06-23 11:41:10 
Often this is a problem with questions on series completion. Sometimes the series will be based on a mathematical sequence and sometimes it can be logical. There can be many interpretations and many right answers based on the approach we select.
(0) (0) Reply
sid
2015-04-01 15:01:56 
find the odd man : {12345 , 67890 } ; { 54321 , 09876 } ; { 56789 , 34567 } ;{ 23456, 98765}
(0) (0) Reply
Animesh
2015-05-28 05:25:40 
the answer will be {23456, 98765}
REASON-
 in every pair either the number are in increasing order or decreasing order 
 but,in the last pair 1st one is in increasing order i.e.,2 3 4 5 6
 and 2nd one is in decreasing order i.e.,9 8 7 6 5.
(0) (0) Reply
Dev
2015-04-06 17:04:26 
ans : {23456, 98765}

In {12345 , 67890},  {54321 , 09876} and  {56789 ,34567},  both left side pattern and right side pattern are in same direction (either in ascending order or descending order).

But in {23456, 98765}, left side pattern is in ascending order whereas right side pattern is in descending order.
(0) (0) Reply
Priya Thakur
2015-03-19 05:02:21 
which is odd 253,136,352,460,324,631,244
(0) (0) Reply
Karthick
2016-01-12 19:14:44 
253=2+5+3=10
136=1+3+6=10
352=3+5+2=10
460=4+6+0=10
324=3+2+4=09
631=6+3+1=10
244=2+4+4=10

Ans=324
(0) (0) Reply
devd
2015-04-14 02:55:59 
631 is only prime no
(0) (0) Reply
Dev
2015-04-06 17:07:47 
ans : 324

Sum of digits of 324 is 9 whereas the sum of digits of each of the remaining number is 10
(0) (0) Reply
priya
2015-03-14 11:39:12 
217,730,126,513,342 which is odd
(0) (0) Reply
1234Next Go
showing 1-10 of 40 comments
 
Add a new comment...  (Use Discussion Board for posting new aptitude questions.)

Name:
Email: (optional)
10 + 9 = (please answer the simple math question)

Post Your Comment
X  
View & Edit Profile Sign out
X
Sign in
Google
Facebook
Twitter
Yahoo
LinkedIn
X