### Important Formulas - Profit and Loss

Comments(70)

Ranjith
12 Mar 2015 7:55 PM

By selling 15 dozen Bananas, a fruit seller lost an amount equal to the selling price of 20 bananas, find the loss percentage

Dev
14 Mar 2015 11:44 AM

Let selling price of 1 banana be Rs.1

Selling price of 15 dozen Bananas = 15*12*1 = Rs.180

Loss = selling price of 20 bananas = Rs.20

Cost price of 15 dozen Bananas = 180+20 = Rs.200

Loss percentage = 20*100/200= 10%

Selling price of 15 dozen Bananas = 15*12*1 = Rs.180

Loss = selling price of 20 bananas = Rs.20

Cost price of 15 dozen Bananas = 180+20 = Rs.200

Loss percentage = 20*100/200= 10%

Ranjith
12 Mar 2015 7:53 PM

By selling 100 packets of biscuits, a shopkeeper gain an amount equal to the selling price of 20 packets. What is the profit Percentage?

Dev
14 Mar 2015 11:35 AM

Let selling price of 1 packet is Rs.1

Then, selling price of 100 packets = Rs.100

Profit = selling price of 20 packets = Rs.20

Cost price = Rs.100- Rs.20 = Rs.80

Profit percentage = 20*100/80= 25%

Then, selling price of 100 packets = Rs.100

Profit = selling price of 20 packets = Rs.20

Cost price = Rs.100- Rs.20 = Rs.80

Profit percentage = 20*100/80= 25%

maths
17 Feb 2015 7:32 PM

1) Raj buys a cycle for Rs 1700and sells it at Rs 1870.What is his profit percentage?

2) Anu sells a tv for rs 8400 making a profit of 20 percentage.What was the cost price of the Tv ?

3) The cost price of a washing machine is Rs 16000 profit percentage is 9 percent.Find the profit and selling price.

4) Cost price of TV is rs 22450 . Loss percent =10 Find cost and s.p

2) Anu sells a tv for rs 8400 making a profit of 20 percentage.What was the cost price of the Tv ?

3) The cost price of a washing machine is Rs 16000 profit percentage is 9 percent.Find the profit and selling price.

4) Cost price of TV is rs 22450 . Loss percent =10 Find cost and s.p

Swathi Reddy
02 Mar 2015 8:36 PM

1. Profit percentage (1870-1700)/1700 * 100 = 10%

2. CP * 120/100 = 8400.

CP = 8400*100/120 = Rs.7000

3. SP = 16000* 109/100 = Rs.17440

Profit = 17440-16000 = Rs.1440

4. SP = 22450 * 90/100 = Rs.20205

2. CP * 120/100 = 8400.

CP = 8400*100/120 = Rs.7000

3. SP = 16000* 109/100 = Rs.17440

Profit = 17440-16000 = Rs.1440

4. SP = 22450 * 90/100 = Rs.20205

Utkantha tiwari
16 Feb 2015 7:08 PM

can you please tell me that what is the basic formula of selling price when the cost price and loss is given?

Dharshan
18 Dec 2014 7:26 PM

A man sold 2 horses at Rs 3910 each.On one he gains 15% on another he got 15% loss.How much does he gain or loss in the total transaction?

Raj
20 Dec 2014 11:47 PM

In case you need a detailed answer,

Cost Price of first horse = 3910 * 100/115

Cost Price of second horse = 3910 * 85/115

Total cost price = 3910 * 100/115 + 3910 * 100/85 = 8000

Total selling price = 3910*2 = 7820

Loss = 8000-7820 = 180

Percentage loss = 180*100/8000= 2.25%

Cost Price of first horse = 3910 * 100/115

Cost Price of second horse = 3910 * 85/115

Total cost price = 3910 * 100/115 + 3910 * 100/85 = 8000

Total selling price = 3910*2 = 7820

Loss = 8000-7820 = 180

Percentage loss = 180*100/8000= 2.25%

Add a new comment ... Name Email Please answer the simple math question given below 7 + 3 = |

Sign in