Loading Math Symbols

1. X and Y invest Rs.21000 and Rs.17500 respectively in a business. At the end of the year, they make a profit of Rs.26400. What is the share of X in the profit?

A. Rs.14400

B. Rs.26400

C. Rs.12000

D. Rs.12500

Here is the answer and explanation

Answer : Option A

Explanation :

Ratio of the investment = 21000 : 17500 = 210 : 175 = 42 : 35 = 6 : 5

Share of X in the profit = 26400 * (6/11) = 2400 * 6 = 14400



 
 
 
 
Comments(10) Sign in (optional)
showing 1-10 of 10 comments,   sorted newest to the oldest
Saurabh Sarkar
2016-04-24 15:59:24 
Stupid question to ask but how did we get 42 : 35 from 210 : 175
(0) (0) Reply
sam
2016-04-25 20:02:17 
210:175
=(210/5):(175/5)
=42:35
(0) (0) Reply
Sumathi.R
2015-11-13 06:41:51 
X investment=21000=1.2   [(21000/17500)=1.2]
Y investment=17500=1   (we are assuming 17500/17500=1)

so X share is  26400/2.2*1.2=14400   [1.2+1=2.2]
(0) (0) Reply
karan
2014-05-22 12:47:29 
why a+b=10
(0) (0) Reply
CHANDAN DORA
2014-02-09 06:28:53 
i understood clearly using these comment.  Thank you all of you.
(0) (0) Reply
B.Mish
2013-08-10 06:00:23 
Dear Sir

Where u get 6/11 ?
(0) (0) Reply
Shankar
2013-08-13 20:04:30 
Assume a : b = 6 : 5  and a+b = 10
then a = 10 * 6/11 and b = 10 * 5/11  where 11 = 6+5

In this question,  investment of X :  investment of Y = 6 : 5
Hence, Profit of X :  Profit of Y = 6 : 5 (as we are assuming that profit is proportional to the investment)
total Profit = Rs.26400

Hence, Profit of X = 26400 * 6/11 where 11 = 6+5 . Is this clear?
(0) (0) Reply
Priya
2013-09-20 23:03:49 
but why 6+5
(0) (0) Reply
Namitha
2013-09-20 23:49:02 
Let a : b = 6 : 5
Then a = 6k and b = 5k where k is a constant

If a + b = 10,
6k + 5k = 10
=> 11k = 10
=> k = 10/11

Hence, a = 6*10/11 and b = 5*10/11


No need to remember this derivation.
if a : b = 6 : 5  and a+b = 10, we can always directly take
a = 10 * 6/11 and b = 10 * 5/11
(0) (0) Reply
Pratheepa
2013-07-10 12:42:27 
% of the Xinvestment =(21000/38500)*100=54.54

Share of X in the profit = 26400 * 54.54 = 14400
(0) (0) Reply
 
Add a new comment...  (Use Discussion Board for posting new aptitude questions.)

Name:
Email: (optional)
5 + 1 = (please answer the simple math question)

Post Your Comment
X  
View & Edit Profile Sign out
X
Sign in
Google
Facebook
Twitter
Yahoo
LinkedIn
X